Heftelser og sletting av heftelser

Kontakt oss

Oversikt over heftelser

Dersom du synes det vanskelig å få oversikt over hvilke rettigheter som gjelder for din eiendom, eller hvilke heftelser som er tinglyst på din eiendom kan vi hjelpe deg.

Ved å gå inn på norgeskart.no kan du finne eiendommen din ved å søke enten på adresse eller gårds- og bruksnummer. Det er da mulig å logge inn med BankID og få se grunnboksutskrift for eiendommen din (den kan også lastes ned i PDF).

Her vil du se alle heftelser som er tinglyst på eiendommen din (pant, servitutter og avtaler etc).

Vi kan hjelpe deg med å få bestilt kopi av de heftelsene som vi tror kan få betydning for en framtidig byggesak. Du kan også bestille de selv direkte på Kartverket sin side.

Vi kan også sjekke om du har tinglyst veirett, parkeringsplass, bruksrett etc.

Dersom det viser seg at rettigheten ikke er tinglyst vil vi hjelpe deg å få lage til en erklæring som signeres av eier av eiendommen, og som kan tinglyses.

Sletting av heftelser

Hovedregelen er at rettighetshaver skal signere på slettebegjæring som sendes til Kartverket. I noen tilfeller vil det ikke være mulig å innhente signatur fra rettighetshaver, og det kan da være greit å se om heftelsen likevel kan slettes.

Noen heftelser går ut på dato etter et visst antall år og kan da slettes uten signatur fra rettighetshaver.

Du som eier av en eiendom, kan på eget initiativ be om at Kartverket sletter heftelsen etter tinglysingsloven § 31. Dette kalles sletting ex officio.

Pantedokument gjelder som hovedregel kun for 30 år og må tinglyses på nytt for å ikke miste sitt rettsvern og prioritet. Etter 30 år vil man da kunne be kartverket om å slette pantet (det finnes noen unntak).

Servitutter og festeavtaler kan som hovedregel ikke slettes på grunn av foreldelse. Leieavtaler kan ha et eget punkt på når avtalen opphører og vil da kunne slettes etter at denne fristen er gått ut.

Borett vil falle bort når personen som har boretten dør, og en slik rett vil da kunne slettes ved å sende inn kopi av skifteattest/uskifteattest.

Forkjøpsrett som er personlig, vil kunne slettes etter 25 år jf. Lov om løysingsrettar § 6.

Vi kan bistå deg med å sjekke om det er heftelser som kan slettes og hvilken framgangsmåte man må bruke for å få slettet heftelsen.

Vi hjelper gjerne

Kontakt oss

Vi har erfaring fra slike søknader og kan bistå deg gjennom prosessen.

Ta kontakt så vil vi vurdere tiltaket og gi deg et tilbud på søknadsarbeid basert på søknadstypen. Vi gir deg samtidig tilbud på tegningsarbeid.

Vi hjelper deg gjerne

Pål Kjetil Tufta

Faglig leder
pkt@arkoconsult.no
99520416

Michelle B. Hauge

Ingeniør Bygg | Teamleder Byggesak
michelle@arkoconsult.no
41237095

Merethe Svarstad

Jurist, byggesak
merethe@arkoconsult.no
94883393

Inge A. Johannessen

Jurist, byggesak
inge@arkoconsult.no
97019880

Mia Dullum Kongelstad

Jurist, byggesak
mia@arkoconsult.no
48307295

Adelin Hanstveit Hjellvik

Ingeniør Bygg
adelin@arkoconsult.no
41038820
chevron-left
chevron-right
crossmenu